Telecí maso: Jak chutná a jak ho využít v kuchyni?

Telecí maso: Jak chutná a jak ho využít v kuchyni?

Je křehké, šťavnaté, má příjemnou vůni a mírně nasládlou chuť. Není divu, že je telecí maso tak oblíbené. Ze kterých telat je nejlepší a jak se obvykle využívá v kuchyni?

Nejlepší je maso z telat starých 4–6 týdnů

Telecí maso je takzvané bílé maso – je z jatečného telete (mladého skotu) a nerozlišuje se pohlaví. Tato telata se živí převážně mlékem a mívají od dvou do deseti týdnů. Vůbec nejhodnotnější telecí pochází z telat, která jsou od čtyř do šesti týdnů stará, jsou dobře krmená, plně zmasilá a váží asi 100 kilo.

Telecí maso se zařazuje do dvou jakostních tříd. V té první jsou dobře prokrmená, prvotřídní telata, která mají jemné klouby a nižší obsah klihotvorných látek. Do druhé jakostní třídy patří telata průměrně zmasilá, která mají znatelné kyčelní a obratlové trny a hrubší klouby.

teleci maso, telata

Jak telecí maso vypadá?

Barva telecího masa je jasně šedorůžová. Maso je křehké, šťavnaté a libové a díky jemným svalovým vláknům je také mnohem snáz stravitelné než ostatní druhy masa. I proto se často používá pro nejrůznější dietní pokrmy. Nemusí se ani dlouho tepelně upravovat – využívá se tak pro přípravu minutek.

Na druhou stranu obsahuje telecí více vody a snadno se proto kazí. Obecně bývá telecí dražší než hovězí ze staršího skotu.

Nevíte si rady, kde koupit dobré maso? Poradíme vám v našem článku Kde pořídit kvalitní maso? Poznejte svého řezníka.

Jak využít jednotlivé části telecího masa

Telecí maso se většinou spotřebuje pro okamžitou kuchyňskou úpravu a jen malé množství se využívá pro výrobu speciálních uzenin.

Jak už jsme zmínili, hodí se zejména na minutky – setkáte se tak nejčastěji s telecím v podobě přírodních a smažených řízků, medailonků, steaků, dušených nebo pečených minutek. Telecí plecko si můžete vychutnat jako ragú, v rizotu anebo zadělávané a upravené třeba na paprice.

Ať už si telecí maso připravíte jakkoliv, nebo na něj zajdete do restaurace, určitě si pochutnáte.

teleci maso, filet

Sledujte nás na facebooku, aby vám už neutekl žádný zajímavý článek, recept nebo soutěž!

Sledujte náš Facebook

Autor
Barbora
15. 12. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.