4 důvody, proč jsou houby skvělé pro naše zdraví + recept na steak s domácím houbovým máslem

4 důvody, proč jsou houby skvělé pro naše zdraví + recept na steak s domácím houbovým máslem

Nadšený národ houbařů, jako jsme my Češi, snad ani nemusíme přesvědčovat, aby houby jedl. Přesto vám představíme pár důvodů, proč jsou pro nás houby skvělé – a není to jen proto, že nás jejich sběr tak baví. Máme pro vás recept na steak s domácím houbovým máslem, který si zamilujete. 

Houby jsou plné prospěšných látek

To, že houby prospívají našemu zdraví, už dávno víme. Obsahují kromě jiného spoustu bílkovin. V usušených houbách je dokonce až 30 % bílkovin. Houby jsou také bohaté na aminokyseliny, glycidy, nerostné soli a některé druhy karotenu. Našli bychom v nich provitamín A, vitamíny skupiny B a stopy vitamínu D.

Obsahují velmi málo kalorií

Většinu hmoty hub tvoří voda, můžete je proto bez obav zařadit do dietní stravy. Čerstvé houby jsou tvořeny vodou až z 95 %, během sušení se voda odpaří a váha hub se až desetinásobně sníží

Podporují imunitu

Už tradiční čínská medicína používala houby při léčbě nachlazení a chřipky. Dokonce i moderní lékařství naznačuje, že houby podporují činnost imunitního systému – chrání nás tak před infekcemi, a dokonce pomáhají snížit riziko rakoviny.

Snižují cholesterol

Houby pomáhají snižovat cholesterol v krvi. Díky tomu zabraňují kornatění cév, infarktu myokardu nebo mozkové mrtvici.

Ať už houby zbožňujete, nebo si k nim teprve hledáte cestu, příznivé zdravotní účinky jim upřít nemůžete. Vychutnejte si je tak, jak je máte nejraději. Anebo vyzkoušejte něco nového. Připravili jsme pro vás recept na skvělý steak s domácím houbovým máslem.

steak s domácím houbovým máslem na talíři

Recept: Lahodný steak s domácím houbovým máslem

Indegrience

Na steaky

  • 2 steaky ze svíčkové, asi 140–150 g každý, v pokojové teplotě
  • 1–2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 10 větviček čerstvého tymiánu
  • sůl a čerstvý mletý pepř
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci másla

Na houbové máslo

Jak připravit houbové máslo

  1. Do menší misky nasypte asi deset celých hub porcini. Zalijte vařící vodou, aby se houby ponořily. Zakryjte a dejte na 5–10 minut bokem, dokud houby nezměknou. Poté vodu vylijte (můžete si ji schovat na houbovou polévku) a zbavte se přebytečné kapaliny.
  2. Houby nakrájejte na tenké plátky a dejte stranou.
  3. Zbytek porcini hub vložte do kávového mlýnku a namelte, aby vám vznikl prášek asi na 2 lžičky.
  4. Do kuchyňského robotu s kovovým ostřím vložte máslo a přidejte 2 lžičky prášku z hub, polovinu nakrájených porcini hub a sůl. Mixujte, dokud vám nevznikne hladká směs.
  5. Pomocí stěrky přemístěte máslo na plastovou fólii a navrch položte zbytek porcini hub. Fólii přeložte a točením uzavřete oba konce. Vložte do ledničky asi na půl hodiny.

Jak připravit steak

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Steaky pořádně osolte a opepřete.
  3. Na litinové pánvi na velkém plameni nechte rozehřát klasické máslo na olivovém oleji. Přidejte steaky a z každé strany opékejte asi 4 minuty nebo dokud nezhnědnou.
  4. Odstraňte z plamene a přidejte stroužky česneku a tymián. Vložte steaky do trouby, dokud jejich vnitřní teplota nebude asi 60 °C (na medium steak).
  5. Mezitím vytáhněte houbové máslo z ledničky a nakrájejte jej asi na dvoucentimetrové plátky.
  6. Vytáhněte maso z trouby, polijte ho šťávami, které pustilo, a servírujte společně s porcí houbového másla, které položte na hotový steak. Posypte tymiánem a přidejte kousky česneku. 

Tip: Připravte si ke steaku s houbovým máslem výborný česnekový chléb. Určitě si skvěle pochutnáte.

bagetka ke steaku s domácím houbovým máslem

Houby nemusíte jíst jen ve smaženici nebo jako řízky z bedel. Vychutnejte si lahůdku v podobě domácího houbového másla, kterou si rychle zamilujete.

Sledujte nás na facebooku, aby vám už neutekl žádný zajímavý článek, recept nebo soutěž!

Sledujte náš Facebook

Autor
Barbora
22. 12. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.