Skladování hovězího masa – jaká jsou pravidla?

Skladování hovězího masa – jaká jsou pravidla?

Maso podléhá rychlé zkáze, a proto je důležité pro udržení kvality, vědět, jakna sprásvné skladování hovězího masa v domácích podmínkách. Jedině tak masu neublížíte a po tepelné úpravě si vychutnáte jeho opravdovou delikátní chuť. Shrnuli jsme pro vás několik základních pravidel, které doporučujeme při skladování dodržet. (Je nám však jasné, že takové pěkné háky jako na obrázku doma nebudete používat:-)

 

Věnujte masu pozornost už při nákupu – skladování hovězího masa poprvékoupe a vazeni masa

Pokud si potrpíte na kvalitní hovězí maso vhodné pro přípravu těch nejlepších steaků, určitě již máte vytipovaného svého osvědčeného řezníka. Zaručí vám jistotu, že hovězí maso bude čerstvé a ideálně vyzrálé. Čerstvost poznáte podle jeho tmavočervené barvy a míru vyzrálosti nejlépe podle doteku. Zkuste maso zmáčknout a v případě, že v mase zůstane důlek, máte vyhráno. Maso je vhodné pro další zpracování.

Zatímco v supermarketech maso vypadá čerstvé, nemusí tomu tak vždy být. Když už ale nemáte jinou možnost a pro maso jdete právě tam, všímejte si odkud maso pochází. Ne všichni producenti a zpracovatelé uvádějí na obalech původ plemena skotu, protože nejde o povinný údaj. V tomto případě doporučujeme maso raději nekupovat. Nezapomeňte zkontrolovat také datum spotřeby!

S masem rychle do ledničky – skladování hovězího masa podruhé

Po výběru vhodného kousku masa je ideální přepravit ho co nejrychleji domů. Je totiž velmi choulostivé na změny teplot a každý zásah může masu uškodit. Pokud máte k dispozici chladící tašky nebo boxy, vezměte je na nákup s sebou. Určitě se to vyplatí.

Předtím, než maso uložíte do lednice a máte v plánu ho porcovat na menší kusy, vyčleňte si na jeho úpravu zvláštní prkénko, které nepoužívejte na nic jiného. Může dojít ke křížové kontaminaci například v případě, že se na prkénku předtím krájela zelenina. Tím dojde k narušení masových vláken a kvalita masa klesne.

Pro udržení lahodné chuti masa je vhodné maso před vložením do lednice zavakuovat, ideální je použít vakuovačku, ve zvláštím vauovacím sáčku, pokud ale nemáte k dispozici postačí i dóza na potraviny. Na povrchu masa totiž působí oxidační procesy a čím více vzduchu je maso vystaveno, tím rychleji uvadá. Tento proces se projevuje barevnými změnami, nejčastěji šednutím nebo zelenáním. Uzavřením masa do odolného obalu zamezíte také přímému kontaktu s mléčnými produkty nebo jiným již tepelně upraveným masem. Navíc se nemusíte obávat, že z něj bude kapat šťáva na jiné potraviny. 

skladování hovězího masa - dozy lamart

Podstatným faktorem při skladování hovězího masa je také teplota v ledničce. Maso by mělo být ideálně skladováno v ledničkách, které mají takzvané „nulové zóny“. Ty bývají odděleny od ostatních prostor a jejich stálá teplota se pohybuje mezi 0 až 4 stupni Celsia. V takových zónách může maso vydržet až týden, dokonce 14 dní, pokud chcete docílit většího vyzrání. Běžně používaná standardní domácí lednice je schopna dodat nejnižší teplotu kolem 7 stupňů Celsia, což je tak akorát na dvou až třídenní pobyt masa, bez rizika, že se zkazí.

Zmražením masa nic nezkazíte – skladování hovězího masa dotřetice

Pořídili jste pěkný kousek masa, ale když přijdete domů, zjistíte, že jej do dvou dnů nestihnete zpracovat. Nevadí, maso můžete bez obav vložit do mrazáku. Pro zachování nejvyšší kvality existuje také několik pravidel.

V prvé řadě je důležité, aby bylo maso vyzrálé. U takového masa vlákna již nejsou ztuhlá a tvrdá jako u masa čerstvého a nevyzrálého. Zamražením tak nedojde k jeho poškození, vlákna se nezlámou a struktura masa zůstane zachována. Před zmrazením maso vždy důkladně omyjte, osušte a dejte do nového, absolutně suchého sáčku, vytlačte veškerý vzduch, aby se vám maso nevysušilo. Dbejte na také to, aby váha mrazeného masa nepřesáhla dva kilogramy. Není to vhodné.

Než dáte maso zamrazit, doporučejeme sáček označit údaji, o jaké maso se jedná a kdy jste jej do mrazáku dali. Ani tam nevydrží věčně, a tak budete mít dokonalý přehled. Užitečný tip je praktikování metody FIFO („first in, first out“), aby nedošlo ke zbytečnému znehodnocení skladovaných produktů. Při dodržování výše uvedených tipů, se můžete spolehnout, že vám maso v mrazáku vydrží až 6 měsíců.

O skladování hovězího masa víte vše, ale znáte všechny druhy hovězího masa?

Autor
Barbora
26. 01. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.