Rare, medium nebo well done?

Rare, medium nebo well done?

Tedy krvavý, středně propečený nebo propečený? Chcete si připravit perfektní steak, máte výborné maso a nechcete ho pokazit? Sázkou na jistotu je stupeň přípravy medium rare, tento druh masa si objednávají ti, co vědí, co znamená pojem “ šťavnatý a lahodný steak“.

Rare, medium, well done

V následujícím přehledu vám přinášíme vše o délce přípravy a jednotlivých stupních propečenosti steaků. Ale pozor: ať už připravujete steak na pánvi nebo grilu, jednotlivé stupně od sebe dělí pouhé desítky vteřin!

Raw

Zcela syrový steak.

Jinde než v pokrmech typu tatarský biftek nebo carpaccio se steak v syrovém stavu nepodává.

Blue rare

Steak opečený jen na okrajích, uvnitř je prohřátý na 46°C. Maso ještě neuvolňuje šťávu.

Rare

Jemně propečený steak.

Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 52°C. Zvenku je steak pěkně hnědý, ale uvnitř je stále krvavý a červený, červený je z přibližně 75%.

Doba přípravy: cca 2 minuty z každé strany.

Medium rare

Mírně propečený steak.

Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 55°C. Zvenku je steak tmavě hnědý, uprostřed červenorůžový v poměru 1:1. Směrem k okrajům masa barva přechází až do šedohnědé barvy.

Doba přípravy: cca 3 minuty z každé strany. Tento druh propečenosti steaku je považován za nejlepší, maso je nejšťavnatější a nejlahodnější. Podívejte se na názorné video, jak připravit medium rare steak i s přílohou.

Medium

Středně propečený steak.

Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 60°C. Střed masa je růžový, „nekrvavý“, více vysušený, než medium rare. Zbytek masa má hnědošedou barvu.

Doba přípravy: cca 4 minuty z každé strany.

Medium well

Téměř propečený steak.

Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 65°C.

Maso je téměř celé šedohnědé, jen ve střední části najdeme náznaky růžové. Šťavnatost takto připraveného masa je nižší než u předešlých stupňů.

Doba přípravy: cca 4,5 minuty z každé strany.

Well done

Propečený steak.

Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 71-74°C . Maso je zcela propečené, není šťavnaté. Střed masa má šedohnědou barvu, kraje mohou mít i tenkou černou ohořelou kůrku.

Doba přípravy: cca 5 minut z každé strany.

 

Autor
Barbora
18. 02. 2016
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.