Perfektní bylinky k masu? Poradíme vám, které vyzkoušet

Perfektní bylinky k masu? Poradíme vám, které vyzkoušet

Voňavé bylinky k masu dokážou vykouzlit gurmánský zážitek. Kromě toho jsou zdravé a mají spoustu dalších prospěšných účinků. Představíme vám ty nejznámější, které byste rozhodně měli v kuchyni vyzkoušet.

Rozmarýn

Pro svou intenzivní vůni je rozmarýn v kuchyni jako doma. Dokáže vašim pokrmům dodat neodolatelné aroma i chuť. Rozmarýn se skvěle hodí k hovězímu i kuřecímu masu, používá se často při grilování a lahodný je i v kombinaci s rybami nebo zvěřinou. Při přípravě ho stačí použít jen špetku, to kvůli výrazné vůni.

bylinky k masu, rozmarýn

Tymián

Ve vůni s rozmarýnem soutěží tymián. Má silné aroma i chuť. Původně pochází ze Středomoří a dnes se využívá zejména v jižní a východní Evropě. Dobře vynikne v marinádách na kuřecí i rybí maso. Krásně se kombinuje i s hovězím a vepřovým.

Estragon

Dostal se k nám z jižní Sibiře a Kavkazu a dnes se využívá hlavně ve francouzské kuchyni. Jeho svěží aroma a příjemná chuť doplní pečené a dušené maso, provoní hovězí steak a nakládané maso, které plánujete grilovat.

Libeček

Mezi další bylinky k masu patří libeček a má v naší kuchyni své čestné místo. Nemusíte s ním dochucovat jen polévky, skvěle se hodí i na přípravu kuřecího, vepřového nebo skopového masa. Stejně tak dobře doplní zvěřinu a ryby. Libečkem můžete nahradit petržel, estragon nebo klidně i bazalku. Stačí ho ale použít v malém množství, aby jeho výrazné aroma nepřebilo výslednou chuť.

Šalvěj

Šalvěj má kromě skvělé chuti také spoustu zdraví prospěšných účinků. Působí protizánětlivě, podporuje trávení a brání vaše tělo před bakteriemi. Díky svému kořenitému aroma a výrazné chuti dokáže z obyčejného pokrmu vykouzlit skvělou pochoutku. Zejména telecí a vepřové tvoří se šalvějí dokonalou kombinaci.

Bazalka

Taková italská kuchyně nemůže bez bazalky být. Její nezaměnitelné aroma a chuť se kromě pizzy a těstovin hodí i k masu. Přidejte ji do marinády, do které naložíte maso na grilování anebo vyzkoušejte ozvláštnit bazalkou nejrůznější omáčky.

Petržel

Petržel si nemohli vynachválit už staří Řekové, kteří si ji dokonce spojovali s radostí a slávou. Tato bylinka plná vitaminů a minerálů má široké využití a okořenit jí můžete prakticky jakékoliv jídlo. Dokonalou kombinaci tvoří s hovězím i vepřovým masem a použít ji můžete také do smetanových a houbových omáček k masu.

bylinky k masu, petržel

Vyberte si svoje oblíbené bylinky a zkoušejte je různě kombinovat s masem. Nejlepší jsou čerstvé, které je můžeme nadrtit hmoždířem, nasekat nebo přidat celé. Uvidíte, že z obyčejného steaku rázem bude lahodný pokrm, na který se každému budou sbíhat sliny.

Tip: Zkuste si připravit k jídlu rychlou a vynikající  smetanovou omáčku s bylinkami, která zpestří a doplní chuť pokrmů !!!

Sledujte nás na facebooku, aby vám už neutekl žádný zajímavý článek, recept nebo soutěž!

Sledujte náš Facebook

Autor
Barbora
09. 01. 2018
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.