Maso a smetana – jde o ohňostroj chutí, nebo kažení masa?

Maso a smetana – jde o ohňostroj chutí, nebo kažení masa?

Myslíte si, že maso a smetana nejdou dohromady? Nebo si naopak bez smetanové omáčky nedovedete steak ani představit? Pojďme se podívat na to, jestli je smetanová omáčka k masu dobrý nápad, nebo spíše gastronomický zločin.

Z nutričního hlediska ano

Pravda je, že smetana je hodně vydatná a má spoustu kalorií. Na druhou stranu jsou v ní ale také hojně zastoupené tuky i bílkoviny a obsahuje poměrně málo cukrů. Ve výsledku to tedy není taková katastrofa, jak se někdy může zdát. Pokud vám smetana a smetanová omáčka chutnají, nemusíte se jich vzdávat. Jenom to s jejich konzumací nepřehánějte. I tady platí – všeho s mírou.

smetana, skleněná miska s omáčkou

Chutě je potřeba vyvážit

Z chuťového hlediska v první řadě záleží na tom, jestli vám smetana společně s masem chutná. Pokud ne, tuto záležitost vůbec řešit nemusíte. Jestliže si ale na této kombinaci rádi pochutnáte, pak vás bude zajímat, jak dát smetanu s masem dohromady.

Obecně platí, že tučné kousky masa se dobře pojí s kyselejšími omáčkami. Překvapivě takové jehněčí chutná dobře s mátovou omáčkou; vepřové se zase kombinuje s omáčkou z jablek – to už se ale nebavíme o smetaně.

Smetana je sama o sobě chuťově neutrální, a hodí se proto téměř ke všemu. Omáčkám propůjčuje dokonalou konzistenci, a díky tomu se často používá jako základ. Není divu, že se tak často setkáváme s houbovými nebo sýrovými omáčkami, které by bez smetany nevznikly.

smetana, maso s houbovou omáčku na talíři

Jak správně servírovat smetanovou omáčku

Většina šéfkuchařů se chytne za hlavu, když uvidí steak plavat ve smetanové omáčce. Nejen oni doporučují, že byste ji – pokud se bez smetanové omáčky neobejdete – měli servírovat v misce mimo talíř. Uspokojíte tak své chutě a požadavky na kvalitní pokrm, který by prošel i v nejlepších restauracích.

Se smetanovou omáčkou ke svému steaku se nemusíte loučit. Jenom si ji dobře naservírujte a konzumujte ji spíše výjimečně. Pokud si dopřejete smetanovou omáčku ke steaku jednou za čas, mnohem lépe si ji také vychutnáte.

smetana, různé druhy omáček v miskách

Tip: Připravte si chutney z červené cibule a balsamica!!!

Sledujte nás na facebooku, aby vám už neutekl žádný zajímavý článek, recept nebo soutěž!

Sledujte náš Facebook

Autor
Barbora
08. 02. 2018
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.