Jak skladovat maso na steaky

Jak skladovat maso na steaky

Pořídili jste si steaky a těšíte se, až z nich připravíte dokonalý víkendový oběd nebo slavnostní večeři? Pozor, ať ze samého těšení nemáte spíše smutek. Nejprve totiž musíte maso správně skladovat, aby si udrželo kvalitu a chutnalo tak, jak má.

Proč maso dobře skladovat

Maso se snadno kazí, a proto je velmi důležité vědět, jak ho skladovat v domácích podmínkách. Nejenže masu neuškodíte, ale navíc si uchová stejnou kvalitu, ve které jste ho kupovali. Po nákupu s masem spěchejte co nejrychleji domů, abyste ho nevystavili příliš dlouhé změně teploty. A pak se držte následujících kroků.

Maso nejprve naporcujte

Chcete-li maso před skladováním naporcovat, udělejte to dříve, než ho vložíte do ledničky. Na zvláštním prkénku, na kterém jste nekrájeli (a nebudete krájet) nic jiného, maso naporcujte na kusy. K porcování masa použijte správný nůž a dobře naostřený.

Maso v lednici uchovávejte zabalené

Maso před vložením do lednice pořádně zakryjte. Ochráníte tak i ostatní potraviny, které se syrovým masem nesmí přijít do styku, aby se nekontaminovaly mikroorganismy.

Abyste zachovali chuť i kvalitu masa, doporučujeme ho zavakuovat. Dobře vám poslouží speciální vakuovačka nebo zvláštní vakuovací sáček. Vystačíte si ale i s dózou na potraviny.

I když maso dobře zakryjete, v ledničce vám nevydrží věčnost. Obecně platí, že do dvou dnů od nákupu byste ho měli spotřebovat.

jak skladovat steaky

Jak na zmrazení masa

Pokud maso do dvou dnů nestihnete zpracovat, nezoufejte a dejte ho s klidnou hlavou do mrazáku. Abyste zachovali tu nejvyšší kvalitu, nechávejte zmrazit pouze vyzrálé maso. Vlákna a struktura masa tak zůstanou zachovány. Maso před zamrazením také dobře omyjte, osušte a vložte do suchého sáčku, ze kterého vytlačíte veškerý vzduch. Sáček na závěr označte údaji o druhu masa a datu, kdy jste ho do mrazáku vložili.

Skladování masa není žádná věda. Dodržujte základní pravidla a těšte se na to, že vaše steaky budou stejně kvalitní i dva dny poté, kdy jste je zakoupili.

Sledujte náš Facebook

Autor
Barbora
01. 03. 2018
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.